HVOR FINDES LYKKEN?

LYKKEN

Der er grundlæggene 5 regler som i følge Gautama Buddha, som læg folk skal følge.

Dernæst, ved at adlyde og følge disse, at søge ly i De Tre Juveler; Buddha (læreren), i Dharma (læren) og i Sangha (Fælleskabet) bliver man Buddhist. En udøver kaldes Upasaka.

Det siges at Buddha underviste i de fem regler ud af medfølelse, ikke udfra et ønske om at kontrollere sine tilhængere, og at de underlægger sig frivilligt hellere end at betragte dem som lovregler fra en gud. Buddha sagde at det er en gave for en selv og andre, at følge disse regler Anguttara Nikaya 8.39. Han beskrev også det gavnlige ved at følge dem og dernæst de dårlige konsekvenser ved at bryde dem i Anguttara Nikaya 8.40.

De følgende 5 forudsætninger på dansk og Pali

Afholde sig fra at tage noget levende væsens liv.

Pānātipātā veramani sikkhāpadam samādiyāmi

Afholde sig fra at tage, hvad der ikke gives.

Adinnādānā veramani sikkhāpadam samādiyāmi

 

Afholde sig fra utugt (for munke gælder dette seksuel omgang i det hele taget).

Kāmesu micchācāra veramani sikkhāpadam samādiyāmi

 

Afholde sig fra falsk tale.

Musāvāda veramani sikkhāpadam samādiyāmi

 

Afholde sig fra at indtage destillerede og gærede drikke, der forårsager beruselse og hensynsløshed.

Surā meraya majja pamādatthānā veramani sikkhāpadam samādiyāmi 

 

For lægfolk kan 5 disse udvides til 8. De 8 regler fokuserer både på at afholde sig fra dårlige moralske handlinger og at leve et mere asketisk livsstil. Dette gøres ofte af lægfolk i Buddhistiske lande som Sri Lanka og Thailand, hvor man tilbringer en uge på et kloster, hvor man følger de 8 regler. 6.) Jeg afholder mig fra at spise på forkerte tidspunkter (efter solopgang, før middag) 7.) Jeg afholder mig fra at synge, spille musik, deltage i underholning, tage perfume og bruge kosmetik og smykker. 8.) Jeg afholder mig fra luksuriøse steder hvor jeg sidder og sover. For munke og nonner findes yderligere to regler som følges i de fleste buddhistiske klostre. At afholde sig fra høje stole og sove på luksuriøse senge, samt at afholde sig fra at modtage guld og sølv (penge).