Facts

Det blev grundlagt af de thailandske meditation master Phramongkolthepmuni (1885-1959) - en berømt meditation mester og den sene abbed af Wat Paknam Bhasicharoen, Thonburi. Bevægelsen er primært repræsenteret i dag af sin non-profit fond, den Dhammakaya Foundation, og Wat Phra Dhammakaya tempel i Pathum Thani provinsen, Thailand. Denne meditation skole hører formelt til den gamle Maha Nikaya tradition i Thai buddhismen. Han betragtes som reformator indenfor Buddhisme snarere end en ny bevægelse. Det angiveligt har mange doktrinære elementer, der adskiller det fra konventionelle uden at buddhismen og i nogle henseender ligner skoler af Mahayana buddhisme, hvilket ikke er blevet vel modtaget af mange buddhister i landet. De Dhammakāya skole meditation er kendetegnet ved dets bogstavelig fortolkning af buddhistiske tekniske termer (herunder ordet dhammakāya) i deres fysiske betydning, som beskrevet af Phramongkolthepmuni. Mange prædikener af Phramongkolthepmuni selv kan spores tilbage til nogle skoler i meditation i Sydøstasien bevares kun i det antikke meditation manualer. 

 

Dhammakāya Foundation blev grundlagt i 1916 i Thailand ved Phra Monkolthepmuni, af abbed af Wat Paknam Bhasicharoen. Efter hans død blev hans arbejde videreført af hans discipel, Khun Yay Maha Ratana Upāsikā Chandra Khonnokyoong. I 1970 byggedes et tempel beliggende i Khlong Luang, Pathum Thani provinsen som var bestemt til at blive et internationalt center for studier i meditation. Det blev indviet på Magha Puja Day, den 20. februar 1970, og har en størrelse på 320.000 m² byggegrund som var doneret af Lady Prayat Phaetayapongsa-visudhathibodi. Ud af rismarker og en skov blev der oprettet en park til meditation. Grundstenen for de vigtigste kapel lagt af HKH Prinsesse Maha Chakri Sirindhorn på vegne af H.M. kongen i december 1977 som markerede den officielle stiftelse af centret som et tempel.

 

Wat Phra Dhammakaya.

 

Dhammakāya Instituttet har været genstand for sin andel af kontroverser. I 1999 og igen i 2002, ledere af organisationen er blevet beskyldt for afgifter spænder fra svig og underslæb for korruption. Den sociale kritiker Sulak Sivaraksa har kritiseret Dhammakaya Bevægelsen for fremme grådighed ved at lægge vægt på donationer til templet som en måde at gøre fortjeneste. Han udbredte negativ mediedækning som på det tidspunkt var symptomatisk for bevægelsen og er gjort til syndebuk for kommercielle uredelighed i den thailandske buddhistiske tempel samfund i kølvandet af 1997-asiatiske finansielle krise. I 2006 Den thailandske Nationale Kontor for buddhisme godkendt Dhammakaya Foundation og Phrarajbhavanavisudh af alle beskyldninger, efter at Phrarajbhavanavisudh accepterede at returnere alle midler doneret til hans tempel. Phrarajbhavanavisudh kom senere tilbage til den stilling, som abbed i Wat Phra Dhammakaya. Under ledelse af præsident Phrarajbhavanavisudh (Luang Phaw Dhammajayo, b.1944), har templet gjort stor fremskridt og har i 2004-5 modtaget yderligere anerkendelse for sit bidrag til verdensfreden fra organisationer såsom Verdenssundhedsorganisationen, Den thailandske senat, og flere foreninger i det sydlige Thailand. Dhammakaya organisationen påvirker fortsat millioner af mennesker i Thailand og resten af verden til praktisere Dhammakaya meditation. Bevægelsen har oprettet Dhammakaya Open University i Azusa, California i 2003 hvor man tilbyder studieforløb i buddhistiske studier. Det har også tilskyndet Thaier at holde op med at drikke alkohol og rygning gennem kampagne programmer. World Health Organization (WHO) præsenterede 2004 World røgfri dag Award for dette arbejde den 31. maj 2004. Bevægelsen har udvidet filialer til over atten lande verden og fremmes via en Buddhist satellitnettet eller Dhamma Media Channel (DMC.TV) med en 24-timers-en-dag Dharma og meditation lære udsendes til publikum i hele verden.

Kilde: Wikipedia